Ca. 6 uker før jul er det tid for å sy fårerull i vår familie. Som regel faller det sammen med farsdag, og det gjorde det i år også. Det passer flott det, for hos oss er det alle pappaene som syr rullene. Min far, svoger og mann er nærmest for eksperter å regne! Dvs min datter har hevet seg på syingen hun også, men i dag var hun i dåp. Men fårerull blir det til hun også, det sørget den snille pappaen for.
En passelig stor fåresvange gjøres klar ved å fjerne bein og talg.
Saltes og pepres godt før den rulles fast sammen.
Så kommer syingen! Stram godt til etterhvert.
Så saltes de godt hver og en, før de legges i en balje i ca 4 dager. Da tørker en litt av de og henger de til tørk ca 4-5 uker. Dagen før lille julaften pleier vi skylle de godt og legge de i vann natten over. kok de ca 1 og 1/2 time. (Hvis en er redd for at de skal bli for salte, kan en skifte vann etter halve koketiden.) Legges så i press natten over, og det beste julepålegget er klart for brødskiven!
12 kommentarer:
Mmmmm... fårerull... det er jo så utrolig godt. Jeg har ikke prøvd å lage det selv ennå, men min mor og min svigermor lager kjøttrull hvert år, så det blir alltids en smak.
Så flinke pappaene er som syr rull:) det er jo såå godt!!
Den eplekaken så veeeldig god ut også:)
Ha ei flott uke.
Klem fra Kate:9
Åja,dette var det noko veldig kjent med..
Samme tradisjon her også med at det er "mannfolkarbeid",i alle år er det pappa,broren min og mannen min som har sydd rullepølsene.I tillegg til salting så røykjer me dei (!!vossing veit du..)og det er som du seier; det beste julepålegg.
Ha ei fin veke!
Jo du, dette ser godt ut! Men jeg har aldri laget fårerull.
så flinke menn du forteller om!
Heldige du!
Ha en fin uke!
Ååååå så deilig!!!!
Den kaka så aldeles nyyydelig ut!
Og så flinke de pappa'ene er da! Heldiggrisen!! (du altså)
Det er veldig godt med både fårerull og julesylte, men de jeg bor sammen med liker best "vanlig" pålegg. ja,ja, så da kjøper jeg bare litt (jobber i en ferskvare jeg da)
Monica
Her er det rull sying på gang, så rart æ har akkurat i dag tatt kjøtt og rullskinn opp til tining....
Men æ gjør det på en litt annen måte, legger strimler med kjøtt inni , løk og krydder, legger de i salt lake , evt . tørker de, før koking og press.
Synes det var en veldig enkel måte dere gjorde det på .
Og den eplekake var nydelig , tok den biten som var igjen.
Deilig deilig. har hørt om den måten dere lager fårerull. Vi her oppe pleier ikke å tørke den, men har hørt at det skal være veldig godt. Vi syr den med salt, pepper, litt ingfær,litt saltpeter og løk. legger i litt ekstra kjøtt så den blir god og tykk. Så ligger den i saltlake ei stund. Vi tar den opp koker den og legger den i press. Den kaka har jeg VELDIG LYST på oppskrifta. Klem...
Skikkelig godt hjemmelaget pålegg. Det er det lengse siden jeg har smakt. Takk for oppskriften:)
Huff glemte å si at det hender vi putter litt fårekjøtt inni også, for å fylle opp litt. Kommer litt an på hvor stor svangen er.
Ja det er flere varianter ute å går, og de smaker nok fortreffelig alle sammen! :)
Kjenner nesten smaken på tunga, fårerull er verkeleg noko som høyrer jula til...
Mamma brukar å lage kvart einaste år, og då vankar det litt på oss og, men trur ikkje ho gjer det på denne måten.
Ynskjer deg ei god natt, klem
Tusen takk for utmerkelsen. Alltid koselig med litt oppmerksomhet.
Den måten å lage fårerull på var ny for meg. Jeg syr også ruller til jul men jeg har aldri prøvd å henge dem til tørking. Kanskje jeg skulle prøve det i år. Enig med deg at det er omtrent det beste julepålegget som finnes.
Å,du har laget fårerull,er ikke kommet så langt ennå jeg,men det skal bli.Det er såå godt med fårerull på maten.Og sylterull og så videre....yammi.
Ha en fin dag!
Legg inn en kommentar